#21 Vier de herfst: pompoenlasagne

Zoals vast al gezegd, vind ik herfsteten ongeveer het allerbeste eten. Geef mij een excuus om kaneel, nootmuskaat en kardemon door m’n eten te strooien en ik ben gelukkig. Gisteren had ik dan ook tijd voor een lasagne, zoals ooit gegeten bij goede vrienden. Ik kon alleen dat recept niet vinden, dus maakte ik m’n eigen versie maar, met behulp van wat andere recepten. De combinatie pompoen en bechamelsaus was verrassend zacht en romig. Natuurlijk besloot ik pas van het restje een foto te maken (excuses voor het gebrek aan styling). Het restje is straks iemands lunch.

Pompoenlasagna
Voor 6 personen

Ingrediënten
– een pompoen
– olijfolie
– 500 gram rundergehakt (ik koos voor mager)
– 2 rode uien
– blikje tomatenblokjes (400 gram)
– blikje tomatenpuree
– een rode paprika
– een winterpeen
– lasagnabladen
– kaneel
– kardemon
– nootmuskaat
– peper en zout

Voor de Bechamelsaus
– 50 gram roomboter
– 50 gram bloem
– heel veel melk (minstens 500 ml)
– peper en zout

Ingevette lasagneschaal – oven op 175 graden

Schil de pompoen -ik ontdekte dat de dunschiller prima werkte- en snijd het in blokjes van ongeveer 1,5 cm breed en groot. Verwijder de pitten en gril de stukken een minuut of acht in een grilpan met ongeveer twee eetlepels olijfolie en wat kaneel, kardemon en nootmuskaat. Snipper de uien en fruit die in wat olijfolie in een grotere pan. Doe er het gehakt bij en bak dit rul, op hoog vuur. Snijd de paprika en wortel in stukken en gooi dit erbij. Laat dit een paar minuutjes bakken en gooi dan beide blikjes, tomatenblokjes en puree, erbij. Zet het vuur wat lager, roer alles goed door en voeg flink kaneel, kardemon en nootmuskaat toe, totdat je het er in kunt ruiken. Voeg ook peper en zout toe en laat alles ongeveer tien minuten pruttelen. Ik had de blikjes een beetje aangelegd met water, dus had daarna wat bloem nodig om de saus in te dikken.

De bechamelsaus had ik nog nooit eerder gemaakt, maar blijkbaar is het vooral een zaak van geduld. Smelt de boter in een steelpannetje en gooi, voordat de boter bruin wordt, laag vuur en de bloem erbij. Goed roeren en dan langzaam steeds wat melk erbij. Telkens alles door elkaar blijven roeren, zo wordt de saus steeds dunner. Doorgaan tot je ongeveer de dikte hebt van een saus. Dan alles aan de kook brengen en er nog wat melk bij doen. Peper en zout toevoegen.

Doe de gehaktsaus in de ovenschaal, leg er een laagje lasagnebladen op. Leg daar een laag pompoenblokjes op en daarover bechamelsaus. Daarna weer lasagnebladen, gehaktsaus, lasagnebladen en de pompoen en bechamel. Het kan in de oven voor zo’n 50 minuten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dit bericht is geplaatst in recept met de tags , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op #21 Vier de herfst: pompoenlasagne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *