Dingen half doen & Jane Austen

relatieskaartje van Wikipedia


Het begon met P. Die moest voor z’n opleiding Pride and Prejudice lezen van Jane Austen. Hij probeerde het uit te stellen, of misschien wel te verbergen, maar op een gegeven moment zat hij midden in het verhaal, de zusjes Bennet te vertellen dat ze domme dingen deden en zat hij te zuchten dat ze allemaal zo moeilijk doen. Natuurlijk had ik de films al gezien, maar nu lag er dus opeens een boek van Miss Austen.

Na Pride and Prejudice volgde voor mij al snel Sense and Sensibility. Volgens mij hebben we zelfs de Keira Knightly-verfilming van P&P nog gezien. Misschien heb ik zelfs de parodie Pride and Prejudice and Zombies in m’n handen gehad. En toen was er de grote uitverkoop van een tweedehandsboekwinkel in de buurt. Ik heb opeens vijf van de zes boeken van Miss Austen en nu verdrink ik in weer zo’n Victoriaans verhaaltje, Emma, met kwinkslagen die ik inmiddels verwacht, maar grappige personages en ingewikkeld gekonkel.

Over Emma gesproken, deze beschrijving slaat ook wel een beetje op mij, dacht ik toen ik het las. Emma bedenkt dat het een goed idee is om iemands portret te tekenen, alleen denkt ze dat wel vaker. Ze begint vol goede moed, maar maakt misschien niets af, of als ze het wel doet, halfslachtig.

“Her many beginnings were displayed. (…) She had always wanted to do everything, and had made more progress (…), but steadiness had always been wanting; and in nothing had she approached the degree of excellence which she would have been glad to command, and ought not to have failed of. She was not as much deceived as to her own skill either as an artist or a musician, but was not unwilling to have others deceived, or sorry to know her reputation for accomplishement often higher than it deserved.”

Daar is natuurlijk van alles tegenin te brengen, maar mijn collectie projectjes die onaf zijn of idee├źn die nooit uitgevoerd zijn, is inmiddels vele malen groter dan complete projecten, en nog steeds groeiende. Gelukkig beloof ik al die projectjes alleen maar aan mezelf. Ach en daarom zing ik, dankzij Angry Chicken, lekker hard mee met The Belle Brigade en hun Losers. Enjoy! (Dat zou Jane Austen vast nooit hebben gedaan. Die bikkelde vast lekker hard door.)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dit bericht is geplaatst in boeken met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *