Zaterdagsmaal ::: Pompoentajine

Herfst is voor pompoenen. Ik weet niet waarom ik in die herfstmaanden opeens voor compleet oranje maaltijden ga, misschien door de bladeren aan de bomen. Hoe dan ook, dit weekend was regenachtig, dus herfsteten, troostvoer of comfortfood, dat was het menu. Ook heel prima natuurlijk, eten van het seizoen. Ongepland is dit gerecht zomaar vegetarisch. Als je de boter door olijfolie vervangt en zeker bent van de oorsprong van de bouillon, kan het zelfs veganistisch zijn.
Dit gerecht heb ik klaargemaakt in een tajine, omdat ik die nu eenmaal heb. Waarschijnlijk is het net zo gemakkelijk te maken in een pan waarin je kunt stoven, een grote met deksel, dus.

Pompoentajine

Ingrediënten voor 4 personen
300 gram linzen uit blik
verse peper en zout
250 gr rijpe tomaten
200 gr winterwortel
35 gr pompoen
200 gr vastkokende aardappelen
25 gr boter
1 grote ui
500 ml groentebouillon (van een blokje)
2 knoflooktenen
1 tl gember
3 el verse koriander

Voor erbij, een Turks brood.

Bereidwijze Kook een halve liter water. Ontvel de tomaten door ze eerst een kruisje te geven en dan een halve minuut in heet water te leggen. Daarna kun je het velletje er het gemakkelijkst afsnijden. Haal de pitjes uit de tomaten en snijd het vlees in stukken. Snijd ook de pompoen in blokjes zonder pitten en schil, niet te groot.Maak de winterwortel schoon en snijd die in plakjes. Schil de aardappelen en snijd die in blokjes, ongeveer even groot als de pompoenstukjes. Hak de knoflook en gember. Zet de tajine op het vuur en smelt de boter. Inmiddels kookt het water, dus los daar het bouillonblokje in op. Draai het vuur daarvan uit. Bak nu de gesneden groente en de knoflook en gember even in de tajine. Voeg de linzen bij de bouillon, zodat die ook op temperatuur zijn.
Doe dan de bouillon met linzen in de tajine, bij de groente. Roer alles goed door en zet het vuur zacht. Doe de deksel op de tajine en laat het geheel ongeveer een half uur koken. Schep de inhoud geregeld om. Als de wortels zacht zijn en de aardappelen gaar, is het gerecht klaar.
Snijd de koriander fijn, schep op, voeg peper en zout toe en maak af met koriander naar smaak.

Serveer het met Turks brood in diepe borden, zodat je de heerlijke bouillon ermee kunt opsoppen.

Zaterdagsmaal is een poging om minstens wekelijks te schrijven over iets dat ik leuk vind: eten maken. Elke week een recept voor die twee dagen in de week dat ik daar ook echt tijd voor neem. Over genieten van lekker eten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dit bericht is geplaatst in recept, zaterdagsmaal met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *