Een baby, een baby! Gelukkig is het nog steeds geen oud nieuws, zelfs niet in blogland, we hebben er een kindje bij. Op dit moment ligt ons dochtertje, een paar maanden oud, heerlijk te slapen. Het mooie van zo’n kleintje, ze blijft zo lang klein!
Elk kind is een avontuur. Baby nr. 1, inmiddels een vrolijke peuter, zette onze wereld vrolijk op zijn kop, en dat geboortekaartje bevatte zelfs het woord ‘avontuur’. Er stond een stoer bootje op. Voor baby nr. 2, ons kleine meisje, wilde ik ook zoiets, maar dan wat liever misschien. Net als een vouwbootje heeft een luchtballon iets zoets en wordt het natuurlijk voortgeblazen door de wind. Luchtballonnen vind ik erg leuk, zie ook hier, dus daarom een luchtballon. Het kaartje wilde ik dit keer zelf maken. Nou ja, de eerste versie, de rest is allemaal computer- en printwerk.
Wil je ook zoiets maken? Ik kan me andere leuke vormen voorstellen, zoals een ijsje, een huisje, of misschien een kerstboom van knopen als kerstballen. Kijk op dit pinboard voor ideeën van anderen. Ik heb dit vrij groot gemaakt, ongeveer ter grootte van een A4. Zo werk je groter en prettiger. Ik heb hem vervolgens gefotografeerd en laten verwerken tot kaartje.
- Vilt van 20 bij 30 cm in lichtblauw
- een berg knopen (de mijne komen van twee oma’s en de Hema. Pipoos verkoopt zakjes met ‘granny knoopjes’.)
- twee lintjes
- een dik garen, bruin
- een haaknaald, nr 6/7
- hobbylijm
Ook handig: een soepkom/mok en een potlood.
Werkwijze
Maak eerst de ballon, door een cirkel (met soepkom en potlood) te tekenen op het vilt. Leg er vervolgens de knopen in zoals je leuk vindt. Voor mij werkte het het beste om van buiten naar binnen te werken. Plak ze vast op het vilt met lijm.
Haak hierna het mandje. Dat kan pas als je weet hoe groot je ballon is. Ik heb het op gevoel gedaan, eerst 8 losse, daarna omgedraaid en daarboven 8 halve stokjes, weer omgedraaid en weer 8 halve stokjes. Met dunner garen en een kleinere naald heb je meer steken en rijen nodig.
Plak vervolgens ook het mandje op het vilt. Plak vervolgens de uiteinden van de lintjes op, de ene kant onder een hoekje van het mandje, de andere kant onder een knoop. Ik had twee kleuren lintjes, die heb ik samengepakt en op dezelfde plek geplakt, om nog een beetje diepte in het plaatje te brengen.
Tot slot heb ik heel veel foto’s ervan gemaakt om te zorgen dat de kaartenmaker het plaatje goed kon gebruiken. Binnen, met daglicht, dat werkt het beste. De scanner zorgde voor teveel schaduw.
Inmiddels zijn de kaartjes allang verstuurd en is de kraamtijd allang voorbij. Ik heb deze ‘eerste’ kaart in de kamer van onze kleine gehangen, boven haar bedje. Zo kan ze alvast dromen van haar toekomstige avonturen.