De keuken aan de andere kant van de wereld lijkt frisser. Het schijnt een walhalla te zijn van fusion door het unieke mengsel aan invloeden. Traditionele Britse gerechten en simpele Aziatische smaken worden samengebracht tot een eigen geheel. Net genoeg afstand om met wat een gerecht een nieuwe draai te geven, zonder iemand voor de voeten te lopen. En het verse eten, perfect.
Twee gerechten daarom, afgekeken van Annabel Langbein uit Nieuw Zeeland en Donna Hay uit Australië. Zomerse smaken en vooral heel erg rood. Ik hoorde nog een tip tegen het krijgen van rode handen van die rode bieten … voordat je gaat snijden even je handen invetten met olijfolie. Dan worden je handen iets minder rood. Nog steeds moet je even een afwasje doen om al het rood van je vingers te krijgen, maar toch.
Bietensalade met walnoten
Ingrediënten voor 4 personen
6-8 rauwe bieten, geschild en in 6-8 partjes
rucola
een kopje tuinbonen (ontdopt)
75 gram geitenkaas
75 gram walnoten in stukken
1 el rietsuiker
2 el balsamico azijn
3 el extra virge olijfolie
peper en zout
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vermeng de bieten met de suiker, balsamico en olijfolie. Leg dit vervolgens, verspreid op een bakblik, bekleed met bakpapier. Doe er wat peper en zout op en doe dit 40 minuten in de oven, totdat de bietjes zacht zijn en beginnen te verschrompelen. Laat de bieten afkoelen in het blik en, als het nog moet, ontdop de tuinbonen. Vermeng vervolgens alle ingrediënten en serveer het.
Taartje van zomerfruit
Ingrediënten
2 perziken in plakjes
3 pruimen in plakjes
200 gram frambozen
200 gram bosbessen
6 blaadjes bladerdeeg
wat losgeklopt ei
1 eetlepel maizena
2 eetlepels rietsuiker
Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een springvorm in. Vermeng het fruit met elkaar en doe hier de suiker en maizena bij. Zorg dat het geheel goed vermengd is. Bekleed de springvorm met de plakjes ontdooid bladerdeeg en laat de randen even over de rand bungelen. Schep het fruitmengsel in de vorm en vouw het deeg eroverheen. Besmeer het bladerdeeg met ei en sprenkel hier nog wat suiker overheen. Zet het 20 minuten in de oven, of totdat het deeg goudbruin is geworden. Serveer warm of koud, desnoods met slagroom of ijs.
Zaterdagsmaal is een poging om minstens wekelijks te schrijven over iets dat ik leuk vind: eten maken. Elke week een recept voor die twee dagen in de week dat ik daar ook echt tijd voor neem. Over genieten van lekker eten.