Zaterdagsmaal ::: cold brew koffie

IJskoffie, ice-coffee, koude koffie, hoe je het ook noemt, in de zomer is dat nog lekkerder dan gewone koffie. Ik heb dan ook al eerder gezegd dat ik van ijskoffie houd. Het was zelfs een van m’n zomervoornemens om een nieuwe ijskoffie te proberen. Nu schijnt het probleem met de traditionele vorm van ijskoffie het volgende te zijn. Je zet het, warm, en laat het afkoelen. Dat proces zorgt dat koffie bitter wordt. Dus om dat te voorkomen is er cold brewing. Koffie blijft puurder smaken, waardoor je er geen kilo’s suiker aan hoeft toe te voegen. En inderdaad, het wordt lekker op deze manier. De trend gaat mij als immobiel studentje een beetje voorbij, maar ik lees de blogs en daar zijn ze deze zomer aan de cold brews. Marjan Ippel, foodtrendwatcher van Nederland schreef er vorige zomer al over, dus ik ben alweer te laat, maar met deze minimale zomers mag dat best.

Ik heb een recept uit 2007 geprobeerd, dat is dus nauwelijks nog een trend te noemen. Maar goed, hier gaan we. Ik gebruik de Amerikaanse cupmaten, omdat ik die toevallig heb. Het ‘recept’ is totaal niet moeilijk, maar het moet 12 uur staan en je hebt er wel wat spullen voor nodig. Zoals koffie waarvan je zelf kunt bepalen hoe dik je hem maalt en een losse filterhouder. Ik denk dat je het ook gewoon via de filter van je gewone koffie apparaat kunt doen.

Nodig
Voor 2 glazen
een derde cup koffie, medium gemalen
anderhalf cup water
eventueel: melk
ijsklontjes

twee kannen, een afsluitbaar
twee filters of een kaasdoek
een filterhouder
twee glazen

Bereidwijze Maal de koffie medium grof en doe dit, met anderhalve cup water in een kan. Roer door en zet dit, afgedekt, 12 uur in een ruimte staan op kamertemperatuur. Neem het na die tijd en giet het twee keer door een filter (vandaar die twee kannen) of iets soortgelijks als een kaasdoek. Doe wat ijsklontjes in twee hoge glazen en giet hier de cold brew op. Voeg water toe (het zou half koffie half water moeten zijn) naar smaak, en eventueel wat melk.

Enjoy op je balkon in de zon, bijvoorbeeld.

Zaterdagsmaal is een poging om minstens wekelijks te schrijven over iets dat ik leuk vind: eten maken. Elke week een recept voor die twee dagen in de week dat ik daar ook echt tijd voor neem. Over genieten van lekker eten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dit bericht is geplaatst in recept, zaterdagsmaal met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *