Zaterdagsmaal ::: Geitenkaasquiche met vijgen

Leuk koken gaat voor mij over nieuwe dingen proberen. Tot dit gerecht had ik bijvoorbeeld nog nooit een verse vijg gehad. Tja. Je kunt niet alles hebben. Maar, de markt blijkt een ideale uitkomst, waar ik ook gelijk tips kreeg bij de kaasboer en veel te veel betaalde bij de vleeswarenkraam. Het resultaat, een quiche die niet heel erg vult, maar wel mooooooi is. Niet perse wat er te zien is, maar gewoon, mooie ingrediënten, mooie combinatie, mooie geuren, mooi genieten. Met een lente-zonnetje als we geluk hebben.

Geitenkaasquiche met vijgen
Ingrediënten
6 plakjes bladerdeeg, ontdooid
een losgeklopt ei
een potje tomatentapenade
4 rijpe vijgen in kwarten gesneden
een paar kerstomaatjes, in halfjes
100 gram Hollandse geitenkaas in stukjes
100 gram Serranoham
2 theelepels verse tijm
2 eetlepels parmezaan

Bereidwijze
Verwarm de oven voor op 200 graden. Verdeel de bladerdeeg over de quicheschaal en smeer dit in methet losgeklopte ei. Als je zin hebt, kun je de bladerdeeg eerst nog samenvoegen en uitrollen, maar die moeite neem ik meestal niet. Hoe je het ook doet, prik met een vork wat gaatjes in het deeg. Zet deze bodem 12 tot 15 minuten in de oven. Dat geeft je de tijd om de andere ingrediënten in stukjes te snijden. Wanneer de bodem een beetje knapperig is, uit de oven halen. Duw de bodem van de quiche plat en bestrijk deze met de tapenade. Die hierna alsof de quiche een pizza is en verdeel de andere ingrediënten een beetje evenwichtig over de bodem. Van de plakken ham maakte in bijvoorbeeld kleine hoopjes, kleiner dan de vijgen, de geitenkaas verdeelde ik ook in hoopjes. De tijm en parmezaan strooide ik er op het laatst over.
Doe dit alles nog 5 tot 10 minuten in de oven tot de vijgen gaar zijn en de kaas gesmolten. De randen bladerdeeg zijn dan ook wat donkerder geworden.
Serveer de quiche warm met een salade.

Zaterdagsmaal is een poging om minstens wekelijks te schrijven over iets dat ik leuk vind: eten maken. Elke week een recept voor die twee dagen in de week dat ik daar ook echt tijd voor neem. Over genieten van lekker eten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dit bericht is geplaatst in recept, zaterdagsmaal met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *