Zaterdagsmaal ::: Pruimenclafoutis met soja

“Why yes, I do sit in front of my oven”

We proberen het even zonder melk, maar wat doe je dan als je gaat bakken? Over sojamelk zie ik gemengde reacties, maar ik wilde het toch proberen. Nu zijn er genoeg bakrecepten die helemaal geen melk hoeven, de courgette-brownies zijn nog steeds een aanrader en het zaterdagsmaal van vorige week had een dessert zonder melk, maar wat van al die heerlijke cupcakes, en taarten, en beslag waar een berg melk doorheen moet.
Ik experimenteer dus met sojamelk. Dat is beduidend zoeter dan gewone melk, maar dat merkte ik natuurlijk pas toen alleen de melk nog moest worden toegevoegd.

De clafoutis is voor mij een soort ultiem zomergerecht, en vandaag eet ik het gewoon als lunch. Een soort heel dikke pannenkoek met een elegante naam en vers zomerfruit. Het kan met elk fruit, maar wanneer het te zuur is, wordt het niet lekker. Rabarber en bosbessen dus niet, en op de in stukken gesneden pruimen heb ik voor de zekerheid een extra schepje suiker gedaan en dat 5 minuten laten staan. Dat was natuurlijk voordat ik de sojamelk geproefd had, ha. Het resultaat was zoet genoeg, met een vleugje vanille, misschien een klein beetje taaier, maar dat kan ook aan m’n langere baktjd hebben gelegen. Nu ruikt heel m’n huis naar fruit uit de oven.

Pruimenclafoutis met sojamelk
Nodig
250 gram ontpitte rijpe (overrijpe) pruimen in kwartjes
75 gram suiker
3 eieren
125 gram bloem
1/4 theelepel zout
250 ml sojamelk
eventueel poedersuiker

Bereidwijze Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een dichte vorm in, een quiche vorm of zelfs een pan. Een springvorm zou lekken, maar desnoods kun je die, a la Nigella, inpakken in folie.
Mix de eieren en suiker schuimig en doe er de bloem en het zout bij. Mix weer en doe er vervolgens de sojamelk bij. Mix goed. Je krijgt een soort pannenkoekenbeslag.

Giet een kleine bodem in de vorm, zodat de bodem bedekt is. Zet dit zo’n 5 minuten in de oven, tot het gestold is. Haal de vorm er weer uit en leg de pruimen erop en giet hier de rest van het beslag op. Zet dit weer in de oven voor zo’n 40-45 minuten. Je weet dat het gaar is als een mes er weer schoon uitkomt. Even af laten koelen, voor de show wat poedersuiker en smullen.

Zaterdagsmaal is een poging om minstens wekelijks te schrijven over iets dat ik leuk vind: eten maken. Elke week een recept voor die twee dagen in de week dat ik daar ook echt tijd voor neem. Over genieten van lekker eten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dit bericht is geplaatst in recept, zaterdagsmaal met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *