Zaterdagsmaal ::: vis uit de tajine

We hebben een tajine. Nu zo’n anderhalf jaar, en ik vrees dat ik hem nog maar een keer of drie gebruikt heb. En dat terwijl ik nog meer dan genoeg recepten heb om te proberen. Het is ook best gemakkelijk, als je eenmaal durft. Weinig olie, verse kruiden, geen gedoe met ingewikkelde sausjes (nou ja, deze misschien niet). Vaak is het wat stapelwerk, ook handig, want dan hoef je niet te roeren. Ook wordt veel vocht uit het gerecht hergebruikt, dus het is bijna stomen. Ik vond hier een simpele uitleg over het gebruik van een tajine. Onze tajine is wel zo groot dat ik hem niet echt uit de kast pak voor een maaltijd met z’n tweeën, maar dat is gemakkelijk opgelost met vrienden. Dus vandaar, vis uit de tajine. Onderstaand recept vergt wat voorbereiding, maar dat kan goed ’s middags, als het toch regent. Door de citroenen is het best een zomers gerecht. Het feitelijke koken in de tajine duurt een half uurtje, waarin je verder niets hoeft te doen, behalve met je gasten een glaasje drinken. Ik zet m’n tajine op het gas, op een vlamverdeler.

Vistajine met venkel
Ingrediënten voor 4 personen
1 el olijfolie
1 gesnipperd ui
450 gr rijpe tomaten
4 el koriander, fijngesneden
1 tl paprikapoeder
1/2 tl gemalen komijn
peper en zout

500 gr kabeljauw of tilapiafilet
1 venkelknol
400 gr winterwortel
2 citroenen
100 gr groene olijven
zeezout

Bereidwijze Ontvel de tomaten, dat wordt hier door een grootgrutter uitgelegd. Haal de zaden en het vocht eruit en snijd het overgebleven vlees in blokjes. Bak in een koekenpan met deksel de uisnippers in de olie totdat de ui bruin is. Doe er dan, al omscheppend, de helft van de tomatenblokjes bij, de paprika, koriander, komijn en peper en zout. Bak dit zo’n vijf minuten. Doe er daarna 200 ml water bij, breng het zacht aan de kook en laat dit zo’n 15 minuten koken met de deksel erop. Dit is de chermoula. Snijd intussen de vis in blokken. Laat het tomaat-kruiden-uimengsel, of de chermoula, goed afkoelen. Ik schepte het even in een ander bord om het sneller te laten gaan. Vermeng vervolgens de vis en de afgekoelde chermoula en zet het, afgedekt, samen in de koelkast voor minstens een half uur. Het mag langer.

Vlak voordat je gaat koken: Maak de venkel en wortel schoon en snijd beide in reepjes. Bewaar van de venkel wel die groene plukjes voor later. Snijd de citroenen in dunne plakjes. Bedek de bodem van de tajine met citroenplakjes, verdeel daarover de venkel en wortel. Leg hier bovenop de vis met de chermoula. Sluit af met de helft van de tomatenblokjes en de groene olijven. Doe de deksel op de tajine en laat dit 30 minuten gaar stoven. Het is klaar als je worteltjes zacht zijn en je vis gaar. Doe er voor het serveren nog de plukjes venkel en wat zeezout op. Serveer met wat couscous.

Zaterdagsmaal is een poging om minstens wekelijks te schrijven over iets dat ik leuk vind: eten maken. Elke week een recept voor die twee dagen in de week dat ik daar ook echt tijd voor neem. Over genieten van lekker eten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dit bericht is geplaatst in recept, zaterdagsmaal met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *