#14 Vier de herfst: draadjesvlees op zondag

We hebben vorig jaar zo’n dure stoofvleespan gekocht. Een grote oranje pan die je met niets anders dan zachte sponsjes mag schoonmaken, maar die gelukkig ook niet zorgt voor aangekoekt eten.

Mijn lief maakt er het meeste gebruik van en gisteren was het weer zover. Het regende, er was herfstthee en ik had vlees gekocht dat minstens 90 minuten moest stoven. Hij zocht recepten en ging aan de slag met welhaast scheikundige redenering.

Het soort rundvlees dat je heel lang moet stoven heeft namelijk een eigenschap die het kan verpesten: zonder de juiste behandeling wordt het taai. Nu zijn wij vrij nieuw met oranje stoofpannen en maaltijden die niet binnen 20 minuten klaar zijn, maar blijkbaar ligt de kracht bij zuur.

Een beetje azijn, twee tomaten of een scheut rode wijn bij de berg vlees en uien en het zuur maakt het vlees zacht.

Onderstaand recept hebben we gisteren niet gemaakt, maar bleek eerder wel een succes, ondanks het feit dat er toen geen zuur bij zat. Daarom heb ik dat maar even toegevoegd. Daarmee bega ik gelijk een kookblog doodzonde … ik heb deze versie nog niet uitgeprobeerd.

Duur
bereiden: 10 minuten
koken: 2,5 uur

Ingrediënten
1 fles bruin Belgisch bier (of wat er op lijkt)
3 winterpenen
3 tomaten
3 uien
lap rundvlees dat lang moet koken (geen biefstuk)
1 bouillonblokje
2 laurierbladen
nootmuskaat
kruidnagel
olijfolie/bakboter
Zorg voor een grote pan met dikke bodem en een deksel

Bereiden
Snijd de wortelen in schijven, tomaten in stukken (zonder pitjes) en de uien in snippers. Bak deze samen in olijfolie tot ze glanzend zijn. Snijd ondertussen het rundvlees tot stukken die je redelijk lijken. Haal daarna de groenten uit de pan, voeg wat nieuwe olie toe en braad het vlees aan totdat die aan alle buitenkanten een beetje dicht is. Voeg daarna weer de uien en wortelen toe en alle andere ingrediënten. Als je het flesje bier erin hebt leeggegooid, vul dit flesje met water en voeg dat ook toe. Zorg ervoor dat het bouillonblokje oplost door te roeren. Breng het allemaal aan de kook en laat dit vervolgens ongeveer 2,5 uur staan op een laag vuur.
Je kunt af en toe roeren en de deksel er half opzetten zodat het vocht verdampt en alles indikt.
Het is klaar als je vindt dat het vlees goed is.
Vis op het einde de laurierbladeren eruit en eventueel ook de kruidnagels.
Serveren met stevige aardappelen of vers brood en desnoods bier.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dit bericht is geplaatst in recept met de tags , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op #14 Vier de herfst: draadjesvlees op zondag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *