#19 Volg de traditie: koetjoek met rijst

Zoals ik al eerder schreef, brak ik een paar weken geleden m’n pols. Ik heb nog even gips en dat is erg lastig bij dagelijkse zaken zoals fietsen, douchen, afwassen, dingen maken, typen en … koken. Mijn lief had me dan ook van de keuken verbannen en zorgt al weken (perfect) voor zowel het voedsel als de vaat. Inmiddels droom ik van alles dat ik klaar kan maken als het gips er weer vanaf is, koekjes die alle koekkruiden bevatten, pompoenrisotto en m’n eerste zelfgeschilde aardappel.

Het enige dat ik in deze vijf weken heb klaargemaakt is een klassieker uit m’n moeders keuken, een gerecht dat eindeloos door anderen is aangepast en waarvan ik vermoedde dat de naam verzonnen* was, maar waar we eens in de zoveel tijd wel zin in hebben.

Het is een rijstgerecht met allemaal schaaltjes fruit en pinda’s. Hierdoor ziet het altijd een beetje feestelijk uit, alsof het meer moeite is dan het is. Het was zo weinig moeite dat ik het met een hand kon. Nou ja, behalve het snijden dan. En het afgieten. En het opdienen.

Koetjoek met rijst – voor 2 personen

300 gr. rundergehakt
1 grote ui
100 gr. rozijnen
kerrie
½ bouillonblokje
100 gr ongezouten pinda’s
150 gram rijst
fruit uit blik – perzikken, tropische mix en/of mandarijn
bananen

Zet de rijst op en laat deze koken. Doe wat warm water bij de rozijnen, zodat ze een beetje wellen.
Fruit het uitje, gesnipperd en voeg het gehakt toe. Bak dit rul. Voeg daar heel veel kerrie aan toe (dit verschilt per merk, eigenlijk) en het halve bouillonblokje. Doe hier vervolgens de rozijnen, afgegoten, bij en wat vocht uit het blik met fruit.

Snij de banaan in stukjes en doe het in een schaaltje. Doe het andere fruit in een of meerdere andere schaaltje en doe de pinda’s ook in een schaaltje. Serveer de rijst en saus apart, maar als het eenmaal op de borden ligt, is het lekker als het geheel, inclusief fruit en pinda’s, gemengd wordt.

* Ik besloot de naam eens op te zoeken, en het blijkt dat het hele recept eigenlijk met kip zou moeten. Nou ja, da’s het mooie van recepten, je mag altijd je eigen draai geven, als je dat lekker vindt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dit bericht is geplaatst in recept met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *