Heerlijk handgemaakt

Gepersonaliseerde knuffels van een goede vriendin, op de bank.

Ik houd van handgemaakt. Ons huisje heeft meubels die soms helemaal handgemaakt zijn, soms opgeknapt met de blote handen van familie. Handgemaakt is vaak net wat specialer, bijvoorbeeld omdat er maar eentje van is, of omdat het met een specifieke bedoeling gemaakt is, speciaal voor jou. Ik had dan ook de Dawanda Designmarkt van afgelopen zondag in m’n agenda gezet, dat leek me erg leuk.

In plaats van een traditionele markt met kraampjes en stalletjes was deze markt in een hotel. Elke verkoper (allemaal verkopers op Dawanda) kreeg een eigen hotelkamer, alle ruimte om alles uit te stallen. De dag was ook gelijk het introductiefeestje van Nederlandse website. Dawanda is een soort Europese Etsy, lees ik overal. Een verzamelplek waar mensen gemakkelijk hun eigen webshopjes kunnen beginnen binnen een grote online ‘markthal’. De markthalhouder geeft de tools, heel wat feedback en int daar een commissie voor. Helaas kan ik nergens artikelen vinden van na 2008 die de twee eens goed vergelijkt. Allebei de platforms hebben wat haken en ogen, maar of de zaken die in 2008 genoemd werden nog steeds zo zijn, kan ik eventjes niet vinden. Basisverschil is dat de Amerikaanse Etsy strenger is wie een winkel mag beginnen, alleen een persoon die de spullen ook werkelijk maakt, of er materiaal voor levert. Op Dawanda kun je ook Georgische houtsnijders voor je aan het werk zetten. Bedrijfjes zijn meer welkom. Als iemand wel een goed vergelijkend artikel heeft (gezien), laat het me weten! Trouwens, laatst vond ik nog een nieuwe Nederlandse tegenhanger, Markita.
Zowel Etsy als Dawanda bestaan al enkele jaren, en ik denk dat ze blijven. Misschien verdwijnen de speciaalwinkels inderdaad uit het straatbeeld, maar er zal waarschijnlijk altijd een markt bestaan voor leuke spullen. Zijn de spullen uniek? Vast niet. De makers zorgen voor (kleine) oplages en dat maakt het wel iets bijzonderder dan de dingen in een standaard winkelstraat, die hetzelfde zijn als in een andere stad.

En wat was de buit voor mij op zondag? Hoewel ik vaak op beide sites terechtkom, had ik er nog nooit wat gekocht. Ik vond een leuke rammelaar voor een pasgeboren baby. De verse ouders hadden trouwens hun trouwringen op Etsy besteld. Ook belangrijk, een t-shirt naar mijn hart. Ik wou het eigenlijk voor Paul, maar die hadden ze niet paraat. Daarom ik zelf maar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dit bericht is geplaatst in DIY, inspiratie met de tags , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Heerlijk handgemaakt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *