Iedereen kan schilderen

Iedereen kan schilderen creatief zijn.

Will Gompertz zei het deze week heel mooi in dit interview in Trouw. Wat stukjes die mij best aanspraken (de vertaling, daar ben ik soms minder van onder de indruk).

“Veel dingen die we doen zijn dierlijk, zoals eten of slapen. Maar als we iets creĆ«ren, al is het een cake of een wiskundige formule of een jurk, tilt dat ons naar een ander niveau. We kunnen de cake uitdelen: we kunnen door creativiteit andere mensen raken”

“Mensen mogen doen wat ze willen natuurlijk. Maar wij doen vandaag de dag alsof kunstenaars, schrijvers en muzikanten een soort goden met uitzonderlijke giften zijn. Mensen zeggen: ‘Ik kan geen film maken zoals de Coen-broers (regisseurs van een reeks zeer succesvolle films, red) dus ik ben niet creatief.’ Dat is onzin! Iedereen kan creatief zijn op het niveau van de Coen-broers. Het gaat erom dat je je eigen ding vindt, en daar met eenzelfde toewijding als zij aan werkt. En dan…” Gompertz spreidt zijn armen: “Boem!”

“Je ‘ding vinden’ begint bij je eigen nieuwsgierigheid vertrouwen en niet argeloos doen wat anderen je vertellen.”

Over kinderen, school en leren nieuwsgierig worden blijven:

“Scholen moeten meer op kunstacademies lijken, vind ik. Nu moeten leerlingen feitjes uit hun hoofd leren. Feiten zijn de regel geworden, en die zorgen er dus voor dat niemand meer vragen stelt. En juist de nieuwsgierigheid die aan de basis van vragen ligt, is de aanjager van creativiteit. We leren kinderen als machines te opereren, in plaats van ze ruimte te geven om mens te zijn.”

En heel handig, meneer Gompertz stelt ook gelijk negen regels op voor denken als kunstenaar. Lees het interview hier.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dit bericht is geplaatst in boeken, inspiratie met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *