T-shirts met teksten – een rant

Integrity shirt

Dit shirt zagen we. Mijn eerste reactie: wow, een shirt met een citaat van C.S. Lewis, wat cool, wat bizar. Daarna .. laat ik eens het citaat lezen.

Er staat: Integrity is doing the right thing even when no one is watching [integriteit is het juiste doen zelfs wanneer er niemand kijkt] Was getekend, C.S. Lewis en de producent van de t-shirts.

Hoe meer ik daarover nadacht, hoe vreemder, hoe meer ironisch, op zoveel manieren, dit t-shirt voor me werd.

Want waarom zou je zo’n tekst op een t-shirt zetten, in een lettertype dat je zelf niet kunt lezen als je het draagt? Waarom zou je publiekelijk, met een tekst op je t-shirt, leesbaar voor anderen, uitspraken doen over wat het juiste is als je alleen bent. Wat is de boodschap van zo’n bericht, en voor wie?

Ik speculeer, maar als je daadwerkelijk van mening bent dat integriteit te meten is aan wat je doet als niemand kijkt, is het een beetje vreemd, in tegenspraak zelfs, om een t-shirt te dragen die heel zichtbaar iets daarover zegt.

Maar goed, integriteit zegt misschien niet zoveel over hoeveel je opschept, dus wie weet draag je als man (want het is een herenshirt) zo’n tekst om anderen ervan te doordringen dat jij privé ook altijd het juiste doet, niet alleen als anderen je zien. Je scheidt al je afval, tot aan het lipje van de melk, zelfs als er niemand kijkt, zelfs als het betekent dat je die vieze bakjes waar rauw vlees in ligt nog even moet afwassen voordat je ze bij het plastic afval kunt gooien. Je bent integer en iedereen mag het weten.

Maar nee, zo zijn t-shirts met teksten tegenwoordig niet bedoeld. De t-shirts met teksten die we in de winkels zien roepen allemaal een heleboel boude zaken, bedoeld om ons een positief gevoel te geven, over creativiteit, glimlachen en wat dan ook. Er zitten positieve woorden in de zin en het algemene gevoel is dus warm.  Het citaat staat los van wie dit het eerst gezegd heeft, maar staat ook los van de betekenis. Misschien is het gemakkelijker om niet na te denken over de betekenis van zo’n citaat als het niet in je eigen taal is. Dit shirt is wat extremer, een voorbeeld van disconnect, ik heb er even geen ander woord voor. Zoals we niet meer weten waar ons eten vandaan komt, weten we ook niet meer waar we onze inspiratie (of zelfs  geloof en waarden) vandaan halen. De ontwerper heeft waarschijnlijk allemaal fijne inspirerende quotes van Pinterest aan zijn manager laten zien en om een of andere reden kwam deze door de keuring. Het lijkt me sterk dat de producenten de naam van Lewis verder hebben gegoogeld dan alleen de Narniafilms …, misschien.

T-shirts die optimistisch in one-liners beloven dat de toekomst bright is, dat een glimlach veel goed maakt, met een zonsondergang erachter. De tekst doet er niet eens toe, het warme gevoel, zeker in een vreemde taal, is de fijne reden waarom we de shirts kopen. Ja hoor, ik geloof in creativiteit. Ja hoor, ik vind dat momenten belangrijk zijn. Ja hoor, integriteit is heel goed.

Hoe zou Lewis zich hebben gevoeld, dacht ik toen. Stel je voor, Oxford, 1962, Lewis scharrelt richting zijn vaste pub en tegenover hem loopt iemand hem tegemoet met dat citaat op een t-shirt. Wat zou hij denken, vinden? Zou hij hier royalty’s voor gekregen hebben?

Eenmaal thuis kon ik het niet uit mijn hoofd zetten, want wie weet is dit helemaal geen citaat van C.S. Lewis? Even zoeken en inderdaad, het is niet van Lewis. het citaat is een parafrasering van de woorden van ene Charles Marshall, ironisch genoeg schrijver van een boek dat vooral een einde moet maken aan geloven in sprookjes.

Gelukkig zal Lewis zelf niet het t-shirt tegenkomen, schrijvers hebben namelijk wel eens de neiging om te denken dat het citaat echt van hen is, zoals bijvoorbeeld John Green, die een mooi citaat met zijn naam eronder telkens tegenkwam en zelfs opnam in zijn merchandisewinkel, totdat bleek dat de mooie woorden niet van hem waren. Hier past natuurlijk het mooie citaat van Abraham Lincoln heel goed in.

Nog meer ironie? Dit zeer integere shirt is in de aanbieding.

Bewaren

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dit bericht is geplaatst in boeken, inspiratie met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *