Zaterdagsmaal ::: Cranberryjam

Zaterdagsmaal is een poging om minstens wekelijks te schrijven over iets dat ik leuk vind: eten (maken). Elke week een recept voor die twee dagen in de week dat ik daar ook echt tijd voor neem. Over genieten van lekker eten.

Volgens het kookboek is het de gemakkelijkste vrucht om jam mee te maken, andere jams heb ik niet eens geprobeerd: Cranberry’s of veenbessen. Waar je bij ander fruit aan de slag kunt met speciale geleisuiker, pectine of gelatine. Pectine, iets in groente en fruit dat het stevigheid geeft, zit al in zo grote mate in cranberry’s, dat je alleen maar smaakmakers erbij nodig hebt. En omdat ik niet zo goed weet wat ik anders met de bessen moet, heb ik er jam mee gemaakt. Ik heb Nigella Lawson’s Feest als leidraad gebruikt, maar dan met veel minder suiker. Zij had hetzelfde gewicht suiker als bessen, maar ik houd wel van het beetje zure.

Cranberryjam
Nodig
350 gram cranberries (precies wat er in de zakjes zit)
200 gram suiker
een beetje water


verder nodig

Pan
Potje(s)*

Doe een laagje water in de pan en giet er de cranberry’s en suiker in. Zet daarna het vuur, laag, aan en roer rustig totdat de suiker is gesmolten. Dit kan even duren, maar gelukkig ziet dat knalrode goedje er in de pan zo mooi uit, dat de tijd voorbij vliegt. Als de suiker eenmaal niet langer zichtbaar is, kun je het vuur hoger zetten. Dan beginnen de bessen ook af en toe te knappen. Laat het koken totdat het jamachtig genoeg is. Dat kan zo ongeveer 7 minuten duren. Daarna, zodra je tevreden bent met het resultaat, giet het in de potjes, draai die dicht en laat ze afkoelen. Of, als je nog wat over hebt, smeer gelijk wat van de jam op een cracker.

Over cranberry’s gesproken: elke september zeg ik hardop dat ik wel eens naar een van de eilanden zou willen om daar cranberry’s te plukken. Iemand heeft me eens verteld dat je dat daar in die maand recreatief kunt doen, ik geloof op Ameland of Vlieland. Het lijkt me erg leuk, en al meer dan genoeg reden om eens de overtocht te wagen.

*Potjes en jam. Met jam volg ik niet de regels van hoe alles zou moeten. Ik heb wat jampotjes uit de winkel bewaard, die heb ik tijdens het koken van de jam heet afgewassen en dat is eigenlijk alles. Ik heb niets geweckt of gedesinfecteerd, vooral omdat ik weet dat deze potjes binnen twee weken weer leeg zijn. Mocht je dat wel willen, dan levert een simpele zoektocht al dit op. Ik heb het nooit zo geprobeerd, dus uit ervaring kan ik helemaal niets aanraden.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dit bericht is geplaatst in recept, zaterdagsmaal met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *