Zaterdagsmaal ::: IJskoffie

Ik schreef hier al over Vietnamese ijskoffie, maar er is natuurlijk ook gewoon ijskoffie zoals ik die thuis geleerd heb. Dat deed m’n moeder met een soort maatbeker met een roostertje bij de dop, waardoor het ijs goed geschud werd. Zo’n dichte maatbeker heb ik eens bij de Ikea gekocht, maar online kan ik hem niet vinden. Met een blender kan het ook.
Het vergt een heel klein beetje vooruitdenken, want deze ijskoffie is het lekkerst met koffie die gezet is en daarna afgekoeld. Dus, als het een warme dag wordt, zet vroeg een pot (sterke) koffie en laat 1-2 mokken koud worden, met wat suiker erin. Het is ook een beetje een recept dat je gewoon moet proberen, waarbij de hoeveelheden eigenlijk puur op smaak zijn.

Ingrediënten
Voor 2 glazen
1 mok koud geworden koffie met een schepje suiker*
1.5 bolletje (vanille) roomijs
een scheut melk
10 ijsklontjes

Bereidwijze
Gooi alles, behalve 4 ijsklontjes in de blender of een dichte schudbeker en zorg dat alles goed vermengd is. Er ontstaat vanzelf een schuimlaag. Proef even en voeg naar smaak nog iets van de verschillende ingrediënten toe, in mijn geval is dat meestal meer koffie, vermeng het daarna nog eens. Verdeel de 4 ijsklontjes over de twee glazen en giet hierover het ijskoffiemengsel. Serveer met een rietje op een zonovergoten balkon.
Je kunt dit drankje vast ook nog een extra kick geven met bijvoorbeeld koffielikeur of een snuf cacao, kaneel of misschien zelfs chilipoeder. Dat ga ik de volgende keer eens proberen.

*Als je geen tijd had voor koud geworden koffie, kun je ook instant espresso of instant koffie gebruiken, die zetten met zo weinig mogelijk warm water, suiker toevoegen, de rest met koud water. Over koffie met Senseo doe ik geen uitspraken of beloftes.

Zaterdagsmaal is een poging om minstens wekelijks te schrijven over iets dat ik leuk vind: eten maken. Elke week een recept voor die twee dagen in de week dat ik daar ook echt tijd voor neem. Over genieten van lekker eten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dit bericht is geplaatst in recept, zaterdagsmaal met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *